Levensfasen van de hond 

Wij krijgen vaak de vraag van cursisten: wanneer begint de puberteit? Of de vraag: wanneer is mijn hond volwassen? Daarom gaan wij in deze blog in op de levensfasen van de hond. Hoe ontwikkelt een hond zich nu precies? 

Neonatale fase

Neonataal betekent na de geboorte. Dit is de fase waarin de pup 0 tot 2 weken oud is. Een pasgeboren pup doet nog niet zoveel, behalve zich aan de tepels hechten en melk drinken bij de moeder. De moederhond helpt de pup zich te ontlasten en de pup is hier nog doof en blind. Wel kunnen ze ruiken en er lijkt een geurinprenting plaats te vinden waarmee de pup zijn of haar moeder herkent. 

Overgangsfase 

Wij noemen de fase waarin de ogen opengaan en de oren gaan werken de zogenaamde overgangsfase. In deze fase zullen de pups hun eerste waggelende stappen zetten. De pups zijn hier 2-3 weken oud. 

Socialisatiefase 

it is een cruciale fase in het leven van de hond en begint vanaf de derde levensweek tot de pup ongeveer 3 maanden oud is. Hierbij is een grote rol voor de fokker weggelegd, waarbij de pups geïntroduceerd worden aan allerlei elementen uit de omgeving. Denk aan speeltjes, geluiden, bezoek. De pup is nieuwsgierig en onbevangen. 

Angst fase 

De befaamde angstfase begint ongeveer vanaf drie maanden leeftijd. Hierbij neemt het herstelvermogen van prikkels af. Waar de pup eerst nog nieuwsgierig en onbevangen was, kan dit nu afnemen en zal de hond eerder schrikken. Dit komt omdat bepaalde hersengebieden actiever worden. Als eigenaar is het belangrijk dat je je hond begeleid en dat je hond leert dat hij of zij best op jou kan bouwen! 

Puberteit

De puberteit start ongeveer vanaf 6 maanden leeftijd. Maar let op! Dit verschilt per hondenras en individu. De puberteit is de fase die iedereen het meest moeilijk vindt om mee om te gaan. Waarom? Mensen hebben het gevoel dat de hond expres niet meer luistert. Bedenk je goed dat de honden hier net zoals bij mensen pubers zijn. Ze zijn hun rol in de wereld aan het ontdekken en ontwikkelen zich hier tot echte individuen. Hormonen gaan hier een echte rol spelen. Teefjes worden voor het eerst loops en de vrouwelijke geslachtshormonen nemen toe. De reutjes produceren het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Vooral bij reutjes zie je hierbij gedragsveranderingen waarbij hij het ene moment zeker is van zichzelf en het volgende moment onzeker. Honden in de puberteit zijn eerder geneigd om op andere honden te reageren, zullen eerder wegrennen wanneer ze loslopen en een gebrek hebben aan concentratie. Geduld hebben voor je hond en consistent zijn is hierbij heel belangrijk! 

Volwassen 

Na de puberteit is je hond volwassen. De volwassenheid treedt na ongeveer 18 maanden op, maar er zijn honden die pas echt volwassen zijn na twee jaar. Hierbij stabiliseert het karakter van de hond en is de hond mentaal volwassen. 

Senior 

En dan komt de fase waarbij de hond een senior is. Dit is echt heel verschillend voor hondenras als wij kijken naar wat de definitie is van een seniorenhond, want dit gebaseerd op de leeftijd die een hond weet te bereiken. De Jack Russell heeft een andere seniorenleeftijd dan bijvoorbeeld een Deense Dog. Wat je ziet bij de seniorhond is dat alles wat stroever gaat. Bijvoorbeeld qua bewegen, maar ook mentaal. Honden kunnen ook dingen gaan vergeten of ze worden aanhankelijker. Zintuigen zoals gehoor en zicht kunnen achteruitgaan. Ook met senioren honden kan je nog prima trainen, maar je moet de training wel aanpassen aan wat de hond aan kan.  

Vond je dit artikel leuk? Deel het!

Verwante berichten

Gebitsverzorging bij honden

Honden horen net als mensen een schoon gebit te hebben en dus is gebitsverzorging belangrijk. Tanden en kiezen van honden kunnen net als bij mensen

Gevaarlijke planten voor honden

Het is zomer! De warme dagen zijn eindelijk gearriveerd. De bomen zijn groen, planten en struiken zorgen voor prachtige uitzichten en…helaas zijn niet alle planten

Een pup: het belang van socialisatie

In deze blog gaan we het hebben over een pup en het belang van de socialisatie. We kennen het allemaal: je neemt een pup in