Gebitsverzorging bij honden

Honden horen net als mensen een schoon gebit te hebben en dus is gebitsverzorging belangrijk. Tanden en kiezen van honden kunnen net als bij mensen gepoetst worden. Voor honden is het belangrijk dat je tandpasta gebruikt die speciaal ontwikkeld is voor de hond zoals de hondentandpasta van beaphar of trixie. In gewone tandpasta zit fluoride en in sommige tandpasta’s xylitol dat giftig is voor honden.

Waarom tanden poetsen?

Door de tanden van je hond te poetsen kan je gebitsproblemen zoals overmatig tandplak en een slechte adem voorkomen. Tandsteen en tandplak kan leiden tot ontsteking van het tandvlees, wat zich uit kan breiden naar het kaakbot of zelfs tot hartproblemen kan leiden. 

Als er te veel tandsteen is en de hond er last van krijgt dan zal dit bij de dierenarts onder narcose worden verwijderd. Belangrijk dus om het gebit van je hond te onderhouden!

Tandenborstel

Er zijn verschillende tandenborstels voor je hond te koop. Wij zelf zijn fan van de vingertandenborstel te koop bij Traumapet. Deze rubberen tandenborstel kan je gemakkelijk om je vinger schuiven zodat je precies aanvoelt hoe hard je op het tandvlees drukt. 

Vinger tandenborstel Traumapet

1 à 2 keer per week is vaak al voldoende om de meeste vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen.

Kauwspeeltjes

Kauwspeeltjes kunnen deels helpen bij het schoonhouden van de tanden en kiezen. Toch is het ook geen wondermiddel tegen tandsteen en tandplak. Het is dus beter om beiden aan te houden. 

Vond je dit artikel leuk? Deel het!

Verwante berichten

Tips voor de vuurwerkperiode

De decembermaand nadert snel en men is al druk bezig met het afsteken van vuurwerk. Superleuk, maar voor de gemiddelde hond is dit toch echt

Gevaarlijke planten voor honden

Het is zomer! De warme dagen zijn eindelijk gearriveerd. De bomen zijn groen, planten en struiken zorgen voor prachtige uitzichten en…helaas zijn niet alle planten

Een pup: het belang van socialisatie

In deze blog gaan we het hebben over een pup en het belang van de socialisatie. We kennen het allemaal: je neemt een pup in